?What is a mind map
مایند مپ یا نقشه ی ذهنی یکی از بهترین تکنیکهای یادگیری در جهان است که توسط تونی بوزان در کشورآمریکا ارائه شده است . ترسیم نقشه ی ذهنی کمک میکند تا سالیان زیادی مطالب را با ساختار منظم و چهارچوب معین در ذهن خود تثبیت کنید تا هرگز فراموش نشود.
نقشه ذهنی، نمودار درختی است که به شفاف تر شدن ایدهها، به آموزش بهتر، به یادداشت برداری سریع تر و انتقال بهتر مطالب کمک میکند. عناصر یک مایند مپ ، برای سازماندهی ایدهها و افکار به کار گرفته میشوند و بر اساس اهمیت مطالب در قالب شاخهها و گروههای مختلف قرار میگیرند.
چرا باید از روش نقشه ذهنی استفاده کنیم؟
این روش به شما کمک میکند که با استفاده از آن با زبان حافظه تان آشنا شوید و یاد بگیرید از این به بعد چطور کتابهای درسی را مرور کنید تا بهتر در ذهنتان باقی بماند. از مهمترین کاربردهای این روش میتوان به خلاصه نویسی کتابها و جزوات آموزشی، یادگیری بهتر دروس، طبقه بندی ذهن، برنامه ریزی و هدف گذاری اصولی، ایجاد ارتباط بهتر بین موضوعات، ساختاردهی به اطلاعات و دیگر موارد اشاره کرد.
پیشنهاد میکنم مطلب (( انواع روش مطالعه و یادگیری )) را مطالعه کنید. >>
آموزش ترسیم نقشه ذهنی(مایند مپ)
نقشه ی ذهنی را میتوانیم بر مبنای سلسه مراتب شعاعی و ساختار درختی رسم کنیم که ارتباط بین موضوع کلیدی و شاخهها را نشان میدهد.
نقشه ی ذهنی شامل یک صفحه میباشد که موضوع اصلی در مرکز صفحه و زیر مجموعههای آن به وسیله ی شاخهها از آن جدا میشوند. هر زیر مجموعه خود میتواند به بخشهای کوچکتری تقسیم شود. بهتر است شاخههایی که رسم میکنید به صورت خط مستقیم نباشند زیرا خطوط مستقیم باعث خستگی ذهن میشوند بهتر است از خطوط مارپیچی و یا فرعی استفاده کنید تا آن یک دستی که در خطوط مستقیم وجود دارد باعث خستگی ذهن نشود.
به خاطر داشته باشید که صفحه شما باید حتما در حالت افقی باشد و برای نوشتن موضوع اصلی در مرکز صفحه نباید بیشتر از دو کلمه استفاده کنید. بهتر است از صفحات خط دار استفاده نکنید تا وارد تفکرات خطی نشوید. سعی کنید برای جداسازی ایدهها و یادآوری بهتر مطالب در هر صفحه از رنگهای مختلف استفاده کنید.
مایند مپ این قابلیت را دارد که ذهن شما را طبقه بندی نماید تا در زمان مناسب بتوانید از اطلاعات ساختاربندی شده مورد نظرتان استفاده کنید. بعد از اتصال مطالب زیر مجموعه به موضوع اصلی و با استفاده از تصویری کردن مطالب میتوانید اطلاعات ذهن خود را دسته بندی کنید و ذهنتان را از موارد اضافی خالی نگه دارید.
تصویر زیر خلاصه یک مطلب در نحوه افزایش انرژی فیزیکی بدن است که مطالب کل آن فصل به صورت یک نقشه ذهنی طراحی شده است.
استفاده از مایند مپ در یادداشت برداری
نقشه ی ذهنی یک روش ترسیمیو جایگزین یادداشت برداریهای سنتی میباشد که به شما کمک میکند به راحتی مطالب را به خاطر بسپارید. روش کار به این صورت است که موضوع اصلی یا همان نکات کلیدی را در مرکز یک صفحه مینویسیم و در مرحله ی بعد نکات مهم و زیر مجموعهها را با شاخههای مختلف به موضوع اصلی متصل میکنیم.
البته استفاده از روش نقشه ذهنی برای یادداشت برداری همه ی دروس امکان پذیر نیست و برای مطالبی که قابل سازمان دهی باشند مانند انواع آرایههای ادبی یا صیغههای افعال کاربرد دارند.
نرم افزارهای ترسیم نقشه ی ذهنی
برای کشیدن نقشه ی ذهنی ابزارها و نرم افزارهای زیادی وجود دارد و اکثر این ابزارها از یک استاندارد کلی پیروی میکنند به طور مثال در بیشتر این ابزارها میتوانید با استفاده از دکمه ی insert شاخهها و زیر شاخهها را اضافه کنید و با استفاده از دکمه ی Delete آنها را حذف کنید.
نرم افزارهای ترسیم نقشه ی ذهنی بسیار زیادی در دسترس هستند که از پرکاربردترین این نرم افزارها میتوان به Xmind، iMindMap، Freeplane، Bookvar اشاره کرد. در تصویر زیر یک نمونه از نقشههای ذهنی را که توسط نرم افزار Xmind ایجاد شده است مشاهده میکنید.
دیگر مزایای استفاده از نقشه ی ذهنی( مایند مپ)
۱_ نقشههای ذهنی ابزارهای مناسبی برای ثبت اطلاعات هستند و به شما کمک میکنند مقادیر زیادی از اطلاعات را فشرده کنید و بعد از آنها استفاده کنید.
۲_ استفاده از نقشه ی ذهنی تکنیک بسیار موثری در یادداشت برداری است. به جای اینکه در کلاس تک تک کلماتی که از زبان معلم جاری میشود را بنویسید،عنوان موضوع اصلی درس را مرکز صفحه بنویسید و موضواعت فرعی را با شاخهها به آن اضافه کنید.
۳_ نقشههای ذهنی ابزارهای بسیار کارآمدی برای ارائه ی اطلاعات و پروژههای گروهی هستند.
۴_ با استفاده از نقشه ی ذهنی مرور و دوباره خوانی کتابهای درسی آسان میشود، نقشه ذهنی برای امتحانات دانش آموزان و دانشجویان در وقت صرفه جویی میکند.
آیا هنوز مطلب (( چگونه از فلش کارت و جعبه لایتنر استفاده کنیم؟)) را مطالعه نکرده اید؟؟؟ >>